zaterdag 17 december 2011

De schadelijke gevolgen van plastic



De schadelijke gevolgen van plastic

 
Te land
Per jaar wordt 250 miljoen ton plastic geproduceerd. De helft hiervan is bedoeld voor eenmalig gebruik. Veel van dit type plastic komt in het milieu terecht als zwerfafval, waar het tot 100 jaar kan duren voor het afgebroken is. Ook het afvoeren van plastic naar stortplaatsen is geen oplossing; daar levert het stof-, stank- en geluidsoverlast op voor de directe omgeving en is de kans op ongedierte en ziekten veel groter.
 
Ter zee
Elk jaar komt 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat wil zeggen dat er elke dag 12.000 bigbags vol plastic boven het water uitgekieperd worden. Dit is funest voor veel vogels en zeedieren: zij kunnen het plastic per ongeluk opeten en hierdoor sterven. Jaarlijks leidt dit tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren.
 
En in de lucht
Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
 
Schade beperken
De schadelijke gevolgen van plastic kunnen het best ingeperkt worden door minder plastic te gebruiken. Dat scheelt in de productie en maakt dat minder plastic in het milieu terecht komt. Dit kan op wereldniveau, maar ook in het klein, in je eigen omgeving:
  • Raap zwerfafval op. Je hebt het er misschien niet neergegooid, maar het is er wel. raap het op als je het ziet en zorg ervoor dat het op een verantwoorde manier wordt afgevoerd.
  • Koop minder plastic voor eenmalig gebruik. Ga bijvoorbeeld voor onverpakte groenten en fruit en zoek naar kartonnen verpakkingen.
  • Koop alleen wat je nodig hebt. Te veel kopen kan leiden tot meer verspilling, dus meer plastic dat (onnodig) weggegooid wordt.
  • Weiger reclamedrukwerk. Dat scheelt bomen en soms ook plastic verpakkingen.
  • Weiger losse plastic tasjes. Regel een mooie katoenen tas of hergebruik de plastic tasjes die je al hebt.   

Dit bericht is opgesteld door http://nl.odemagazine.com/people/hetkanWel voor Ode Magazine.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten